The Weekly Blend #34
Jerome Powell e băiat bun până la urmă, marile companii au raportat așa și așa, urmează raportul de inflație din USA și România, șomajul a făcut un nou record și bursa corectează. Noi ce facem?
Salut,
Primești această ediție din doza ta de informații gratis, direct la tine în inbox, în fiecare săptămână. Pentru că nu îți ia prea mult timp, ar ajuta dacă ai împărți și cu prietenii prin butonul de mai jos.
Dacă vrei să facem un parteneriat, poți să îmi scrii pe adresa de e-mail colab.laurentiuvana@gmail.com și să îți promovezi produsul sau serviciile prin intermediul acestui newsletter .
Ce ne spune macro-economia💶
S&P500 – $4,088.93 [-1.15% (1W)]
Nasdaq – $12,303.04 [-2.15% (1W)]
Dow Jones Industrial Average – $33,861.11 [-0.19% (1W)]
Oil (Petrol) – $86.67 [+8.71% (1W)]
Gaz Natural – $2.58 [+6.96% (1W)]
10Y Treasury Minus 2Y Treasury – -0.76 (Yield Curve Inversion aka semn de recesiune cu probabilitate de 80%)
VIX – 20.49 [+11.78% (1W)]
Fear & Greed Index SP500 – 70 (Greed)
Fear & Greed Index BTC – 50 ( Neutral)
Pulsul pieței 🤑
Salut,
Sper ca sunteți bine și piața a fost bună cu voi. Am avut o perioada de creștere în care eu vă tot băteam la cap ca nu e ok, nu e sănătos, va urma o corecție și uite că a venit corecția.
E de speriat?
Știu, sună urât și amenințător când auzim cuvântul ”corecție”, dar stați liniștiți, nu este. Pentru a avea o mentalitate de investitor, trebuie să înțelegeți câteva lucruri:
piața e reactivă la orice știre, chiar dacă ea nu e verificată în detaliu sau interpretată conform situației economice, viziunii la nivel macro etc.
piața niciodată nu urcă sau coboară printr-o linie dreaptă deoarece vorbim în sine de un schimb de opinii între cumpărător și vânzător care la un punct se saturează și e nevoie de o perioadă de ajustare pentru a duce puțin în normalitate și a atrage noi persoane interesate.
Aici sună puțin confuz și vreau să clarific. În primul rând, cererea și oferta sunt concepte fundamentale în economie, nu doar în bursă. Pe piața bursieră, cererea se referă la numărul de acțiuni pe care investitorii doresc să le cumpere la un anumit preț. Dorința vine dintre viziune a cumpărătorului că acțiunea va crește în continuare, viziunea se formează fie din motive pur subiective aka ”am eu un feeling” sau printr-o serie de analize făcute. De partea cealaltă se află ofertantul, persoana care vinde și este în opoziția ca gândire față de cumpărător, el crede că în momentul de față prețul este prea ridicat și șansa de creștere este redusă și optează să vândă. Aveți în vedere că viziunile formate sunt de regulă pentru viitorul apropiat.
Toată această interacțiune determină prețul, când urcă cererea este mai mare, când coboară, cererea este mai mică față de ofertă. Ca totul să aibă sens și să se lege cu ce am zis mai sus, motivul pentru care piața nu poate urca sau coborî la nesfârșit printr-o linie dreaptă este că oricare dintre părți se va satura cel puțin pentru o perioadă, dar asta este normal și asta numim noi o corecție a unui expansiuni sau contracții, pentru că asta am avut. Toate aceste informații sunt mai mult din perspectiva analizei tehnice, decât fundamentale.
Concluzia până aici este că o corecție e normală, naturală, chiar necesară și este în același timp oportunitate pentru investitori. Important e să și profităm de această oportunitate, altfel… vedeți poza de mai jos:
Vorbeam la un moment dat acum câteva luni despre anul 2022 și ideea de investitor. Dacă vă uitați la SP500 pe un grafic, veți vedea că un investitor avea de ”lucru” doar 5 - maxim 10 zile, adică minimele pe care le-a făcut și zona minimă pentru că nu suntem absurzi, nu suntem perfecți.
În același timp, în 2023, am fi avut 2, maxim 3 cumpărături pe care le puteam face, dar ideal aș fi rămas la 2 pentru că a treia deja era într-o zonă înaltă și mi-aș și pus întrebări, cum am și relatat în ultima perioadă.
Așadar, după cum vedeți pe grafice, SP500, care este etalonul pieței bursiere americane, nu urcă sau coboară într-o linie dreaptă, chiar și dacă mă uit pe ultimii peste 150 ani.
Concluzia până aici este să nu vă speriați de fluctuații, învățați să le înțelegeți, să le explicați, să vedeți rațiunea economică și psihologică din spate.
Trecem mai departe, ce ne așteaptă în această săptămână și ce am învățat în aceste săptămâni care au trecut.
În primul rând, avem raportul CPI în USA pe 14 februarie, adică raportul de inflație, așteptările spun 6.2%, dacă vom fi în așteptări sau mai bine, adică sub 6.2%, perfect, piața tind să cred că îți va reveni, dar dacă va ieși mai rău, chiar dacă vorbim în continuare de o scădere, adică 6.3-6.4%, mă aștept ca piața să se panicheze pe moment.
De ce?
Jerome Powell la ultima conferință FOMC a spus că e mulțumit de parcursul actual, mai e mult de lucru, dar avem semne pozitive, chiar dacă piața forței de muncă nu e ideală cu un șomaj de 3.4% (minim istoric care nu a mai fost atins din 1969). Orice indicator care ar putea crea în mintea pieței ideea că FED s-ar putea să își schimbe noua atitudine blândă va crea un efect de domino în piață, ce este drept, pe termen scurt. Motivul este că întâlnirea FED din martie este după ce mai primim un alt raport de CPI și s-ar putea ca acela să iasă bine, poate și piața forței de muncă să se mai alinieze cu convingerile FED și per total să fie în regulă, dar șocul unei ratări ar fi simțit.
Vă spun asta pentru că nu vreau să vă panicați dacă veți vedea piața roșie brusc și nu vă veți da seama de ce. Mai mult, media poate alimenta foarte ușor toate cele spuse și poate face să sune mult mai rău decât este, nu ar fi prima dată când vedem asta.
În al doilea rând, am aflat că FED e mulțumit de progresele pe care le-a făcut economia, crede că este o șansă să trecem cu bine de această perioadă chiar și cu șomajul foarte scăzut și ne-au spus că momentan terminal rate aka dobânda maximă pe care o previzionează este neschimbată la 5.25%, adică mai avem 2 creșteri de 0.25%, totul este destul de priced in în acest moment. Am mai multe detalii pentru voi într-un video despre ultima întâlnire FED.
În al treilea rând, deși 69% dintre companiile care au raportat au bătut estimările, procentul este mai mic față de anul trecut și perioada anterioară și companiile la care ne uităm ca etalon nu au raportat cum ne doream, adică Microsoft, Apple, Google, Facebook și Amazon, iar ele reprezintă aproape 20% din SP500. Asta înseamnă că există șansa de un earnings recession, adică recesiunea profiturilor companiilor. Sună amenințător, dar este un fenomen care de regulă este de scurtă durată, însă vă las un video care să vă explice mai bine totul.
Per total, avem în față o corecție care poate fi de foarte scurtă durată (câteva zile) dacă lucrurile se mențin pe această traiectorie sau de o durată mai lungă, dar tot nu ar trebui să ne îngrijoreze (săptămâni).
Pentru că știți că opinia mea la început de an a fost că primele 6 luni vor fi mai dificile din punct de vedere economic și dacă citiți acest newsletter de mai mult timp, știți că momentul de panică este considerat un moment de oportunitate pentru orice investitor.
Vă las video-ul meu cu așteptările din 2023, a fost făcut la final de 2022 și puteți să vedeți cât s-a adeverit și ce poate să mai urmeze. Desigur, au fost opiniile mele având în vedere ceea ce știam atunci și nimic nu e bătut în cuie, mai ales în economie.
Nu uitați că cei mai mulți bani nu se fac în expansiune economică, ci în criză/ recesiune, oare de ce?
P.S. Tot ce v-am zis poate fi urmărit ușor dacă aveți cont la cel mai bun broker disponibil, Interactive Brokers! Dar aveți mai multe detalii mai jos.
”Bull marketurile se nasc din pesimism, cresc din scepticism, se maturizează din optimism și mor din cauza euforiei. Momentul maximului de pesimism este cel mai bun moment pentru a cumpăra, iar momentul maximului de optimism este cel mai bun moment pentru a vinde”
-John Templeton-
Ce urmărim în această săptămâmă 🗓️
Luni:
Consumer Inflation Expectations US
Marți:
CPI (YoY), Ro, așteptări 15.8%
GDP (YoY), Ro
Employment Change (YoY), EU
GDP (YoY), EU, așteptări 1.9%
GDP (QoQ), EU, așteptări 0.1%
CPI (MoM), US, așteptări 0.4%
CPI (YoY), US, așteptări 6.2%
Core CPI (MoM), US, așteptări 0.4%
Core CPI (YoY), US, așteptări 5.5%
CPI Index US
Miercuri:
MBA30Y Mortgage rate, applications, Purchase Index, Market Index și Refinance index, toate fiind în completarea pulsului pieței imobiliare
Industrial Production (MoM), EU, așteptări -0.8%
Industrial Production (YoY), EU, așteptări -0.6%
Discurs Președinte ECB Lagarde
Retail Sales (YoY), US
Retail Sales (MoM), US
Retail Sales Ex Gas/Autos (MoM), US
Industrial Production (YoY), US
Industrial Production (MoM), US
Manufacturing Production (MoM), US
Business Inventories (MoM), US
NAHB Housing Market Index, US, așteptări 37, luna trecută 35
Joi:
Initial jobless claims și continuing jobless claims (aka cereri de șomaj)
Core PPI (MoM), US, așteptări 0.3%
Core PPI (YoY), US, așteptări 4.9%
PPI (YoY), US, așteptări 5.4%
PPI (MoM), US, așteptări 0.4%
Housing Starts (MoM), US
Building Permits (MoM), US
Vineri:
Export Price Index (MoM), US, așteptări -0.2%
Export Price Index (YoY), US
US Leading Index (MoM)
Sponsorul nostru de astăzi 👨💻
Astăzi vorbim despre brokerul meu favorit, Interactive Brokers. De ce Interactive Brokers și nu alt broker?
avem zona de research unde putem să facem o analiză fundamentală detaliată, de la situații financiare, la rating-urile analiștilor, scorul ESG, insider trading, price prediction, situația dividendelor și payment ratio, absolut tot într-un singur loc.
știri despre companie atunci când faci research-ul. Vrei să îți explici anumite mișcări și în mod normal durează să vezi ce s-a întâmplat din presă, pentru că trebuie să tot sapi pe internet? Interactive Brokers îți pune știrile despre o companie în zona de analiză, atât pe telefon, cât și pe versiunea browser.
poți să cumperi acțiuni cu deținere ca acționar, nu custodie, nu CFD, nu orice altceva ce încearcă alți brokeri să folosească ca să te atragă, numele tău e pe carnețelul companiei!
poți să cumperi de la o multitudine de burse, nu doar NYSE, Nasdaq și câteva de prin Europa, dar ai China, Australia, Canada, Japonia, cam de pe oriunde și este singurul broker care îți dă această posibilitate. Acum cu frica delistărilor poate fi un mare avantaj să iei direct de la mama lor de acasă.
vrei să tranzacționezi în pre-market sau after-hours? Da, poți printr-un singur click, atât de ușor.
vrei venit pasiv și ai o sumă mai mare de bani? Ai Stock Yield Enhacement program (SYEP) despre care am mai vorbit și în trecut în video-urile mele și dobândă la banii neinvestiți dacă ai investiții peste 20k EUR, totul fără să depui deloc efort.
poate îți place trading-ul, păi ai posibilitatea de a avea cont margin la Interactive Brokers și să îl legi de contul tău de TradingView, astfel vei putea executa ordine direct din TradingView și da, opțiunea e gratuită.
îți plac ordinele limită și cât mai puțină interacțiunea cu platforma pentru că vrei să îți trăiești viața liniștit? Pe Interactive Brokers poți să îți pui ordine care să se mențină până le anulezi tu, spre deosebire de alți brokeri care îți anulează ordinul la final de zi.
este cel mai vechi broker și are aplicații pentru orcine persoană, investitor, trader, expert care vrea să folosească API sau o platformă foarte bună dar dificilă precum TWS.
Ai cele mai mici costuri pentru că ei nu ai costuri ascunse precum alții, știți ce comisioane plătiți și sunt mici, ultimul meu exemplu este 0.44$ pentru o investiție de aproximativ 1400$.
ai o garanție extinsă de până la $100,000.00 pentru banii pe care îi ai neinvestiți, iar acțiunile și ETF-urile tale sunt în siguranță pentru că ți-am zis, ești acționar, chillax.
Dacă nu te-am convins vezi că am mai multe video-uri explicative și educative pe canalul meu de Youtube și dacă te-am convins poți să intri pe link-ul din descriere și să îți faci un cont. Nu ai ce să pierzi, ai doar de câștigat, dacă constați că nu îți place, nu îl folosești ca broker principal, dar eu cred că o să îți placă!
P.S. În ediția din această săptămână avem o mențiune specială.
iBlock are un airdrop mai inedit, un airdrop de cărți despre Bitcoin. Nu te costă absolut nimic, trebuie doar să te abonezi la newsletter-ul lui și primești varianta digitală gratuit și poți câștiga și una dintre cele 500 de variante tipărite.
Link: https://iblock.ro/airdrop/
Doza de știri:📲
CEO-ul Disney, Bob Iger, spune că preferă să rămână doar doi ani în această funcție și numește streaming-ul „viitorul”.
Tether înregistrează un profit surprinzător.
Balonul de spionaj chinezesc a purtat „mai multe antene” pentru colectarea informațiilor pe baza semnalelor electromagnetice, spune Departamentul de Stat.
Tot ce trebuie să știți despre ChatGPT.
Fast-food-ul deține supremația, pe măsură ce inflația afectează restaurantele mai scumpe.
Credit Suisse înregistrează pierderi anuale masive, CEO-ul descrie rezultatele ca fiind „complet inacceptabile”.
Liderii corporativi care l-au susținut pe președintele american Joe Biden la alegerile din 2020 au exprimat un scepticism profund că așa-zisul impozit al miliardarului va deveni vreodată lege.
Unilever a anunţat că va continua să majoreze preţurile detergenţilor, săpunurilor şi alimentelor ambalate pentru a compensa creşterea costurilor inputurilor.
Siemens crește perspectivele de vânzări și profit după un început puternic al anului 2023.
Acțiunile Tesla au crescut cu 3%.
Salesforce a crescut cu peste 2% după știrea că Third Point a lui Dan Loeb a cumpărat o acțiune în Salesforce, devenind al cincilea investitor activist cu o poziție în companie.
Acțiunile Disney au scăzut cu peste 1%, după ce Disney a postat un raport de câștig mai bun decât se aștepta. De asemenea, compania a raportat o scădere a numărului de abonați mai mică decât era anticipată.
Acțiunile Exxon Mobil au câștigat aproximativ 0,4% după ce The Wall Street Journal a raportat că Exxon Mobil combină unități de afaceri ca parte a unei restructurari corporative pentru a reduce costurile și a reduce unele locuri de muncă.
General Motors semnează un acord cu GlobalFoundries pentru producția exclusivă de semiconductori din SUA.
GitLab va reduce cu 7% din forța de muncă, sau aproximativ 130 de angajați.
Acțiunile Uber au crescut cu mai mult de 7% după ce a publicat câștiguri în trimestrul al patrulea care au depășit estimările analiștilor.
Acțiunile Microsoft au crescut cu 1,6% după ce a lansat o nouă pagină de pornire bazată pe inteligență artificială pentru motorul său de căutare Bing.
Acțiunile Pinterest au scăzut cu 5,2% marți, după ce a publicat rezultate trimestriale mixte.
Acțiunile Hertz au câștigat cu 7,5% după ce au raportat un profit mai bun decât se aștepta pentru al patrulea trimestru, stimulat de cererea puternică de mașini de închiriat.
Acțiunile Zoom au crescut cu aproape 9,9% marți, după ce compania a anunțat planuri de a reduce 15% din forța de muncă.
Acțiunile PayPal au scăzut cu 2,6% în premarket, după ce Raymond James a retrogradat performanța acțiunilor la piață de la supraperformanță.
Acțiunile Spotify au crescut cu mai mult de 1% după ce Wells Fargo a actualizat Spotify la “supraponderare” de la o “pondere egală”.
PepsiCo a spus că nu vede noi creșteri de preț pentru sucurile și snacksurile sale. Mai multe runde de creștere a prețurilor anul trecut au ajutat compania să înregistreze profit și venituri în trimestrul al patrulea înaintea estimărilor analiștilor.
Inflația a mai scăzut, dar temerile de recesiune rămân.
Este prea devreme ca investitorii să anunțe victoria asupra inflației.
Gazul natural: ar fi bine să va puneți centurile.
Lupta privind plafonul datoriei ar putea stimula acțiunile din SUA.
Clonele ChatGPT se pregătesc să pătrundă în China.
Credit default swap pe 5 ani al Credit Suisse a crescut brusc.
Acțiunile Expedia s-au prăbușit cu 8,6% după ce nu au ajuns la așteptările analiștilor privind veniturile și câștigurile pentru ultimul trimestru.
Acțiunile Cloudflare au crescut cu puțin sub 3,3%.
Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu 3% după ce Bank of America a retrogradat Deutsche Bank la “subperformanță” de la “neutru”.
Angajații Google critică conducerea, în special pe CEO-ul Sundar Pichai, pentru modul în care compania a gestionat anunțul în această săptămână a concurentului său ChatGPT numit Bard.
De unde știu eu de toate acestea? De aici.
Calendarul raportărilor pentru această săptămână 📬
Luni:
Palantir Technologies Inc. (PLTR), EPS forecast 0.03$
Avis Budget Group, Inc. (CAR), EPS forecast 6.85$
Marți:
Coca-Cola Company (The) (KO), EPS forecast 0.45$
Airbnb, Inc. (ABNB), EPS forecast 0.27$
Marriott International (MAR), EPS forecast 1.84$
Suncor Energy Inc. (SU), EPS forecast 1.26$
Miercuri:
Cisco Systems, Inc. (CSCO), EPS forecast 0.76$
Equinix, Inc. (EQIX), EPS forecast 5.92$
Shopify Inc. (SHOP), EPS forecast (0.14)$
The Kraft Heinz Company (KHC), EPS forecast 0.77$
Barrick Gold Corporation (GOLD), EPS forecast 0.13$
Roblox Corporation (RBLX), EPS forecast 0.55$
Roku, Inc. (ROKU), EPS forecast (1.74$)
Joi:
Applied Materials, Inc. (AMAT), EPS forecast 1.93$
Consolidated Edison Inc. (ED), EPS forecast 0.79$
Datadog, Inc. (DDOG), EPS forecast (0.09)$
DoorDash, Inc. (DASH), EPS forecast (0.70)$
Ne revedem și săptămâna viitoare cu o noua ediție a newsletter-ului. Fiindcă suntem la început este posibil să mai sufere modificări, însă putem să mergem doar în sus de aici.
P.S. Sorry dacă mai găsiți typos, dar e un one man show și se întâmplă și la case mai mari.
Disclaimer! Acest newsletter este doar cu caracter informativ și nicio informație prezentată nu trebuie tratată drept consultanță financiară.
Las mai jos link-urile de afiliere care pun pâinea pe masă. Mulțumesc! 🙌
CURS DECLARATIA UNICA: https://academie.avocatoo.ro/completeaza-corect-declaratia-unica
P.S. Cursul este în mentenanță pentru a-l actualiza cu noile modificări legislative, dar revine în curând!
INTERACTIVE BROKERS: https://www.interactivebrokers.hu/mkt/?src=laurentiuN&url=%2Fen%2Findex.php%3Ff%3D40071
LOCKEDMEX Exchange - 25.000 LKMEX Bonus: https://lockedmex.exchange/ref/laurentiuv
BEST VPN: https://get.surfshark.net/aff_c?offer_id=934&aff_id=6009
BINANCE, primești discount atunci când tranzacționezi:
https://accounts.binance.com/en/register?ref=DGUYACG1
BONUS 30$ reducere Tradingview:
https://www.tradingview.com/?aff_id=28872
https://shop.ledger.com?r=77b6c9f62de2
BONUS 25$ daca investesti 400$ in CRYPTO.COM https://crypto.com/exch/laurentiucrypto Cod referral: laurentiucrypto
REDUCERE 10% la orice pe https://iblock.ro folosind codul „laurentiu”