The Weekly Blend #37
Elon Musk a dat-o în bară, Jerome Powell ne va vorbi, China mărește bugetul militar, dobânzile pentru obligațiuni ating iar maximele, frica de recesiune sporește și FED nu se oprește prea curând
Salut,
Primești această ediție din doza ta de informații gratis, direct la tine în inbox, în fiecare săptămână. Pentru că nu îți ia prea mult timp, ar ajuta dacă ai împărți și cu prietenii prin butonul de mai jos.
Dacă vrei să facem un parteneriat, poți să îmi scrii pe adresa de e-mail colab.laurentiuvana@gmail.com și să îți promovezi produsul sau serviciile prin intermediul acestui newsletter .
Ce ne spune macro-economia💶
S&P500 – $4,045.64 [+1.90% (1W)]
Nasdaq – $12,290.81 [+2.68% (1W)]
Dow Jones Industrial Average – $33,390.97 [+1.75% (1W)]
Oil (Petrol) – $86.06 [+3.23% (1W)]
Gaz Natural – $3.00 [+17.05% (1W)]
10Y Treasury Minus 2Y Treasury – -0.89 (Yield Curve Inversion aka semn de recesiune cu probabilitate de 80%)
VIX – 18.50 [-14.63% (1W)]
Fear & Greed Index SP500 – 55 (Neutral)
Fear & Greed Index BTC – 47 ( Neutral)
Pulsul pieței 🤑
Salut,
Săptămâna aceasta Jerome ne încântă cu vocea lui atât marți la ora 10 AM EST, adica 17:00 PM Bucharest time, cât și miercuri, aceeași oră. Pe lângă acești vești mirifice care sunt urmărite cu sufletul la gură având în vedere ultimele informații la nivel macro economic, avem și raportările cu privire la situația forței de muncă și din estimări parca analiștii s-au lăsat băgubași în a-și dori o creștere a ratei șomajului.
Să sperăm că ce ne-a spus Jerome la ultima întâlnire a FOMC va fi real și putem trece peste o recesiune și cu șomajul la nivel istoric de jos. În același timp circula articole, imagini, ce vreți voi despre cum 2023 va fi anul cash-ului și că cea mai bună mișcare pe care o putem face este să avem cash disponibil. Ce credeți, așa e?
Chiar și așa, în opinia mea avem câteva companii destul de sigure care ar trebui să ne facă cu ochiul tuturor și aici vorbesc de exemplu de Google care este la un nivel excelent, chiar și cu o economie contractată, mai puțini bani investiți în marketing (parte din core-business al Google) și multă frică în piață.
Chiar și iubitorii de dividende pot găsi companii atrăgătoare precum Johnson&Johnson (JNJ), o companie care în ultimii cel puțin 10 ani nu a făcut valuri, nu a speriat, nu a supărat pe nimeni, a urcat constant și așa cum am zis, oferă dividende frumoase, aproape 3% la valoarea actuală și are situațiile financiare destul de curate și rezistente chiar și pentru ”The Long Night of the Stock Market”.
Acestea sunt doar 2 exemple din plenitudinea de oportunități din piața, așadar deși cash may be king în 2023, avem și alte opțiuni dacă nu suntem fani ai acestuia.
Continuăm seria cu rata dobânzii pentru obligațiunile de stat (FED) pe 10 ani. Au apărut întrebări din pricina faptului că au atins iar 4% (a doua oară în ultimii 13 ani) și au început să coboare. Ca să explicăm puțin, 10Y Treasury Bonds (cum le veți găsi pe toate gardurile) sunt un bun indicator pentru economie, bursă și imobiliare, în special ultimele 2. Pentru bursă, atunci când dobânzile urcă, înseamnă că vorbim de un dezinteres din partea investitorilor și piața de capital e mult mai apetisantă și promite câștiguri mai bune. Coroborăm acest aspect și cu faptul că avem dobânda de referință foarte sus, de aici și dobânda mai ridicată pentru obligațiuni.
În același timp, 10Y Bonds indică și o presiune pe piața imobiliară care, în special în țările dezvoltate unde imobiliarele sunt scumpe, totul se dă pe credit și lumea așteaptă un randament decent din partea acestor imobile, însă când poți să obți 4% risk free (cel puțin teoretic risk free), tu ce ai alege? Se pune problema și că cei cu buzunarele adânci se vor mulțumi cu 4% anual pentru următorii 10 ani dacă au în plan să investească miliarde de USD și dacă așteptările pentru inflație sunt mai avantajoase.
Ca să fie și mai clar totul, inflation expectation pentru următorii 1-3 ani este între 2.23% și 2.61%, iar pentru următorii 5 ani este 2.71% (nu ma întrebați cum se calculează și de ce pe 5 ani e mai mare ca pe 1 an pentru că nu știu). Dacă avem 2.71% inflație, dar 4% dobândă, noi avem 1.3% venit net real (aka peste inflație). Nu mai vorbim de situația în care putem intra în deflație și să avem o medie pe următorii 10 ani de 1.5% inflație, pentru că vorbim de 2.5% venit net. Știu, 1-2 chiar și 4% sună a nimic, dar din 10 miliarde de USD fără risc înseamnă 40mil USD repet, fără risc.
Primesc des întrebarea ”dacă SP500 oferă în medie 10% și Berkshire Hathaway a reușit în ultimii 10 ani 19%, de ce s-ar obosi cineva cu 4%”? Simplu, pentru că o variație de 1% într-o zi pentru cineva cu 10 miliarde investiți înseamnă 40mil și în situația în care ipotetic ar vrea să îi retragă pe toți, nu ar reuși și ar destabiliza lichiditatea din piață încât probabil ar duce piața în jos.. Suntem mici și e greu să înțelegem asta.
Next topic ar fi China, oficial a anunțat că se așteaptă la un GDP (PIB) de 5% în 2023, o tentativă de a da restart economiei și în special creșterii economice în China. Aveți în vedere că vorbim de o piață tânără, nu putem compara cu US, nici cu Europa. Piața din China are zeci de ani, piața din US are 170-180 ani, China are foarte mult loc de creștere, însă în același timp foarte multe companii au observat că și-au creat o dependență de China și nu mai vor asta, așadar diversifică (vezi Apple). Pe lângă acest aspect, China dorește să crească bugetul pentru armată cu 7.2%, aspect care nu a fost văzut prea pozitiv și au apărut iar temeri referitoare la un posibil atac al Taiwan-ului.
Nu în ultimul rând, piața ia în calcul o creștere și mai mare a dobânzii, chiar peste terminal rate de 5.25%, inclusiv peste ce ne-a spus Bullard de curând, adică 5.5%, piața a ajung la 5.5-5.75%, adică încă 1% de aici înainte. Asta se poate traduce prin 4 creșteri a câte 0.25% sau o supărare mai mare din partea FED, adică 0.5% cu 2 de 0.25%. Voi ce credeți?
Să facem și o glumă, ce e mai greu ca soarele?
Dezamăgirea săptămânii a fost Elon Musk și Investor Day, dar despre asta în următorul video:
P.S. Tot ce v-am zis poate fi urmărit ușor dacă aveți cont la cel mai bun broker disponibil, Interactive Brokers! Dar aveți mai multe detalii mai jos.
”Învață în fiecare zi, în special din experiența altora, e mai ieftin.”
-John C. Bogle-
Ce urmărim în această săptămâmă 🗓️
Luni:
Retail Sales (MoM), EU, așteptări 1.00%
Retail Sales (YoY), EU, așteptări -1.8%
Durables Excluding Defense (MoM), US
Factory Orders (MoM), US, așteptări -1.8%
Marți:
Depunere mărturii Powell
Redbook (YoY), US
Consumer Credit (Jan), US
Miercuri:
MBA30Y Mortgage rate, applications, Purchase Index, Market Index și Refinance index, toate fiind în completarea pulsului pieței imobiliare
GDP (YoY), RO, așteptări 4.6%
Discurs președinte ECB Lagarde
Employment Change (YoY), EU, așteptări 1.5%
Employment Change (QoQ), EU, așteptări 0.1%
GDP (QoQ), EU, așteptări 0.1%
GDP (YoY), EU, așteptări 1.9%
JOLTs Job Openings (Jan)
Beige Book US
Exports US
Imports US
Joi:
Initial jobless claims și continuing jobless claims (aka cereri de șomaj)
Challenger Job Cuts (YoY), US
Challenger Job Cuts (Feb), US
Vineri:
Average Hourly Earnings (YoY), US așteptări 4.7%
Average Hourly Earnings (MoM) (Feb), US, așteptări 0.3%
Government Payrolls (Feb) US
Manufacturing Payrolls (Feb) US
Nonfarm Payrolls (Feb) US
Participation Rate (Feb) US
Unemployment Rate (Feb) US, așteptări 3.4%
Discurs președinte ECB Lagarde
Sponsorul nostru de astăzi 👨💻
Astăzi vorbim despre brokerul meu favorit, Interactive Brokers. De ce Interactive Brokers și nu alt broker?
avem zona de research unde putem să facem o analiză fundamentală detaliată, de la situații financiare, la rating-urile analiștilor, scorul ESG, insider trading, price prediction, situația dividendelor și payment ratio, absolut tot într-un singur loc.
știri despre companie atunci când faci research-ul. Vrei să îți explici anumite mișcări și în mod normal durează să vezi ce s-a întâmplat din presă, pentru că trebuie să tot sapi pe internet? Interactive Brokers îți pune știrile despre o companie în zona de analiză, atât pe telefon, cât și pe versiunea browser.
poți să cumperi acțiuni cu deținere ca acționar, nu custodie, nu CFD, nu orice altceva ce încearcă alți brokeri să folosească ca să te atragă, numele tău e pe carnețelul companiei!
poți să cumperi de la o multitudine de burse, nu doar NYSE, Nasdaq și câteva de prin Europa, dar ai China, Australia, Canada, Japonia, cam de pe oriunde și este singurul broker care îți dă această posibilitate. Acum cu frica delistărilor poate fi un mare avantaj să iei direct de la mama lor de acasă.
vrei să tranzacționezi în pre-market sau after-hours? Da, poți printr-un singur click, atât de ușor.
vrei venit pasiv și ai o sumă mai mare de bani? Ai Stock Yield Enhacement program (SYEP) despre care am mai vorbit și în trecut în video-urile mele și dobândă la banii neinvestiți dacă ai investiții peste 20k EUR, totul fără să depui deloc efort.
poate îți place trading-ul, păi ai posibilitatea de a avea cont margin la Interactive Brokers și să îl legi de contul tău de TradingView, astfel vei putea executa ordine direct din TradingView și da, opțiunea e gratuită.
îți plac ordinele limită și cât mai puțină interacțiunea cu platforma pentru că vrei să îți trăiești viața liniștit? Pe Interactive Brokers poți să îți pui ordine care să se mențină până le anulezi tu, spre deosebire de alți brokeri care îți anulează ordinul la final de zi.
este cel mai vechi broker și are aplicații pentru orcine persoană, investitor, trader, expert care vrea să folosească API sau o platformă foarte bună dar dificilă precum TWS.
Ai cele mai mici costuri pentru că ei nu ai costuri ascunse precum alții, știți ce comisioane plătiți și sunt mici, ultimul meu exemplu este 0.44$ pentru o investiție de aproximativ 1400$.
ai o garanție extinsă de până la $100,000.00 pentru banii pe care îi ai neinvestiți, iar acțiunile și ETF-urile tale sunt în siguranță pentru că ți-am zis, ești acționar, chillax.
Dacă nu te-am convins vezi că am mai multe video-uri explicative și educative pe canalul meu de Youtube și dacă te-am convins poți să intri pe link-ul din descriere și să îți faci un cont. Nu ai ce să pierzi, ai doar de câștigat, dacă constați că nu îți place, nu îl folosești ca broker principal, dar eu cred că o să îți placă!
Doza de știri:📲
BMW lansează o flotă demonstrativă de mașini cu hidrogen care utilizează celule de combustibil de la Toyota.
Ericsson spune că structura industriei europene este „probabil nesustenabilă”.
Xiaomi vizează Samsung și Apple cu cel mai recent smartphone de 1.000 de dolari.
Un gigant sud-coreean de telecomunicații vrea să lanseze taxiuri zburătoare în 2025.
Vehiculele electrice sunt viitorul, dar un potențial decalaj de competențe stârnește îngrijorări cu privire la costuri și siguranță.
Smartphone-ul Nokia pe care îl poți repara singur se lansează, pe măsură ce tendința „dreptul la reparare” câștigă avânt.
Compania de reciclare a bateriilor litiu-ion, Li-Cycle, a obținut un împrumut condiționat de 375 milioane USD de la Departamentul de Energie pentru uzina Rochester.
Franța spune că sancțiunile împotriva Rusiei sunt „foarte eficiente”, cu cât sunt luate în considerare mai multe.
Inflația din Elveția a atins un maxim din ultimii 29 de ani de 3,5% în 2022, cu mult sub ratele cu două cifre ale altor economii.
Spin-off-ul Huawei Honor lansează un smartphone pliabil în valoare de 1.690 de dolari, o provocare pentru Samsung și Apple.
„Bregret”? Mulți britanici suferă de regretul Brexit.
Gigantul britanic de cipuri Arm alege listarea la bursa din New York - o lovitură pentru Londra.
SUA au avertizat cu privire la sprijinul Chinei pentru Rusia. Acum, UE spune „trebuie să rămânem vigilenți”.
Companiile europene, printre care Northvolt, Linde, Volkswagen, Enel și-au exprimat toate interesul să profite de subvențiile SUA.
Inflația anuală în Turcia scade la 55,18% în februarie.
Planul Tesla de a reduce consumul de carbură de siliciu reduce acțiunile unor producători de cipuri.
Foxconn, furnizor iPhone, va construi o fabrică în India, îndepărtându-se de China.
Acțiunile First Solar au câștigat 1,6% după ce UBS a actualizat compania pentru “a cumpăra” de la “neutru” și și-a crescut prețul țintă.
Acțiunile C3.ai au crescut cu 17% după ce compania a raportat rezultate din trimestrul al treilea care au depășit așteptările.
Hewlett Packard Enterprise a crescut cu aproape 3% după ce ultimele rezultate trimestriale ale acesteia au depășit estimările Wall Street.
Acțiunile Zscaler au scăzut cu 11% în tranzacționarea în premarket, în ciuda faptului că aceasta a depășit estimările pentru al patrulea trimestru.
Acțiunile Marvell Technology au scăzut cu 8% după ce compania a raportat rezultate mixte în al patrulea trimestru.
Acțiunile Apple au crescut cu 1% după ce Morgan Stanley a reiterat un rating “overweight” pentru Apple, spunând că investitorii ar trebui să privească dincolo de provocările pe termen scurt ale acesteia.
Procter & Gamble a câștigat mai mult de 1% în premarket, în urma trecerii la “overweight” de la “neutral” de către JPMorgan.
Acțiunile Broadcom au urcat cu 1,5% după ce compania a depășit estimările de pe Wall Street.
Acțiunile Dell Technologies au scăzut cu mai mult de 3%, chiar și după ce compania a raportat câștiguri din al patrulea trimestru de 1,80 USD per acțiune ex-articole la venituri de 25,04 miliarde USD.
Acțiunile Target au crescut cu aproximativ 1% după ce câștigurile și veniturile fiscale ale retailerului din al patrulea trimestru au depășit așteptările.
Zoom Video Communications a avansat cu 1,2% după ce compania raportat peste așteptări.
Norwegian Cruise Line Holdings a scăzut cu aproape 10,2% marți, după ce a raportat o pierdere mai mare decât se aștepta pentru trimestrul al patrulea.
Acțiunile Workday au crescut ușor după ce compania a depășit așteptările pentru veniturile și câștigurile din trimestrul IV.
Acțiunile Meta au crescut cu 3,2%. Bank of America a inclus Meta în alegerile sale de top în inteligența artificială.
Acțiunile Tesla au crescut cu 4% în urma unui raport Reuters conform căruia uzina companiei din Brandenburg, Germania a producătorului de vehicule electrice a atins o rată de producție de 4.000 de vehicule pe săptămână înainte de termen.
Compania-mamă a Google, Alphabet, a crescut cu 0,6% după ce Bank of America și-a reiterat ratingul, invocând oportunitățile gigantului tehnologic în cadrul inteligenței artificiale.
Platforma imobiliară online Zillow a crescut cu 2,4% după ce JPMorgan a inițiat acoperirea acțiunilor cu un rating “overweight”.
Acțiunile Rivian au scăzut cu peste 9% după ce compania a afișat rezultate mixte în trimestrul IV și o perspectivă de producție dezamăgitoare.
Prețul acțiunilor Spotify a crescut cu 1,3%.
Acțiunile Novavax au scăzut cu 25,4% la tranzacționarea de dimineață devreme, după ce dezvoltatorul vaccinului a spus că „există îndoieli substanțiale cu privire la capacitatea noastră de a funcționa ca o întreprindere în funcțiune” în anul următor.
Acțiunile AMC au scăzut cu mai mult de 8% după ce compania a înregistrat o pierdere mai mare decât cea prognozată de 26 de cenți pe acțiune în ultimul său trimestru, comparativ cu pierderea de 21 de cenți pe acțiune așteptată de analiștii chestionați de Refinitiv.
Miza Ford cu privire la vehiculele electrice se confruntă cu 2023 crucial, pe măsură ce au loc restructurări.
China stabilește cea mai scăzută țintă de creștere din ultimele decenii, pe măsură ce efectele blocării COVID persistă.
Batoanele de ciocolată Toblerone pierd sigla muntelui elvețian.
Zoom îl concediază brusc pe președintele său, Greg Tomb, după doar 10 luni.
Rivian respectă obiectivul de producție pentru 2023, în ciuda raportului media.
Tesla recheamă mii de modele Y-și de data aceasta software-ul nu poate rezolva problema.
Altria renunță la deținerile în Juul pentru dreptul de proprietate intelectuală asupra țigaretelor cu tutun încălzit.
Mexicul nu poate egala stimulentele din SUA pentru propunerea unei fabrici de baterii Tesla.
Master Planul lui Elon Musk a avut puține detalii. Acest lucru face dificilă evaluarea acțiunilor Tesla.
China va crește cheltuielile pentru apărare cu 7,2%.
Foxconn din Taiwan caută o cooperare cu India.
De unde știu eu de toate acestea? De aici.
Calendarul raportărilor pentru această săptămână 📬
Marți:
CrowdStrike Holdings, Inc (CRWD), EPS forecast (0.16)$
Miercuri:
Asana, Inc. (ASAN), EPS forecast (0.47)$
Vertex, Inc. (VERX), EPS forecast 0.03$
Joi:
Oracle Corporation (ORCL), EPS forecast 0.95$
JD.com, Inc. (JD), EPS forecast 0.37$
DocuSign, Inc. (DOCU), EPS forecast 0.04$
Gap, Inc. (The) (GPS), EPS forecast (0.59)$
FuelCell Energy, Inc (FCEL), EPS forecast (0.07)$
Ne revedem și săptămâna viitoare cu o noua ediție a newsletter-ului. Fiindcă suntem la început este posibil să mai sufere modificări, însă putem să mergem doar în sus de aici.
P.S. Sorry dacă mai găsiți typos, dar e un one man show și se întâmplă și la case mai mari.
Disclaimer! Acest newsletter este doar cu caracter informativ și nicio informație prezentată nu trebuie tratată drept consultanță financiară.
Las mai jos link-urile de afiliere care pun pâinea pe masă. Mulțumesc! 🙌
CURS DECLARATIA UNICA: https://academie.avocatoo.ro/completeaza-corect-declaratia-unica
P.S. Cursul este în mentenanță pentru a-l actualiza cu noile modificări legislative, dar revine în curând!
INTERACTIVE BROKERS: https://www.interactivebrokers.hu/mkt/?src=laurentiuN&url=%2Fen%2Findex.php%3Ff%3D40071
BEST VPN: https://get.surfshark.net/aff_c?offer_id=934&aff_id=6009
BINANCE, primești discount atunci când tranzacționezi:
https://accounts.binance.com/en/register?ref=DGUYACG1
BONUS 30$ reducere Tradingview:
https://www.tradingview.com/?aff_id=28872
https://shop.ledger.com?r=77b6c9f62de2
BONUS 25$ daca investesti 400$ in CRYPTO.COM https://crypto.com/exch/laurentiucrypto Cod referral: laurentiucrypto
REDUCERE 10% la orice pe https://iblock.ro folosind codul „laurentiu”